Hej! Nogle links på denne side er affiliate links, hvilket betyder, at hvis du vælger at foretage et køb, kan jeg tjene en lille kommission uden ekstra omkostninger for dig. Tak for din støtte!

Der findes mange forskellige hometrainers på markedet, og derfor har vi lavet en hometrainer guide til dig.

Når det kommer til indendørs træning, er hometraineren en populær og effektiv løsning, som giver dig mulighed for at få en god cardio-træning i komforten af dit eget hjem. Men med så mange forskellige typer og modeller på markedet kan det være en udfordring at finde den rigtige hometrainer til dine behov.

Dette indlæg har vi dedikeret til at gøre dig klogere på hvad en hometrainer grundlæggende er, og hvordan du finder frem til den helt rigtige model til dine behov. Derfor vil vi her komme ind på de forskellige modeller, som du kan forvente at finde på markedet. Vi vil gå i dybden med de forskellige typer, så du får de bedste forudsætninger for at tage det rigtige valg.

Uanset om du er en nybegynder, som ønsker at starte din træningsrejse, eller en erfaren motionist, som ønsker at opgradere din nuværende hometrainer, så er vores mål at give dig den nødvendige viden og indsigt til at træffe det rigtige valg. Hometraineren er nemlig en fremragende opfindelse til motionister, som gerne vil holde formen ved lige i de kolde måneder.

Så lad os dykke ned i verdenen af hometrainere og hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning, der passer til dine præferencer og behov. Lad os komme i gang med at finde den ideelle hometrainer til dig!

Hvad er en hometrainer og hvordan fungerer konceptet?

Lad os starte med at kigge på, hvad en hometrainer egentlig er. Hvis du kender til hometrainers, så kan du med fordel hoppe dette afsnit over og hoppe videre i teksten.

En hometrainer er et træningsredskab, som giver dig mulighed for at cykle indendørs. Det er derfor en fremragende vej til konditionstræning i eget hjem. Der er ikke tale om en motionscykel eller en spinningcykel. Hometraineren er et apparat som kræver en kompatibel cykel, som oftest vil være i form af en racercykel eller en mountainbike.

Du skal altså bruge den cykel, som du plejer at bruge til dine ture på landevejen. Du kobler din cykel på hometraineren, og så er du klar til at komme i gang med at cykle indendørs. Hometraineren i sig selv fylder mindre end f.eks. en motionscykel, og den er derfor super praktisk og nem at have i hjemmet.

Konceptet med en hometrainer er baseret på at simulere cykling, men i stedet for at bevæge sig fremad på en vej, forbliver du stationær og cykler på stedet. Du kan justere modstandsniveauet på hometraineren for at gøre træningen mere eller mindre udfordrende. Dette bliver gjort på forskellige måder, da det afhænger af den enkelte model. 

Konceptet med en hometrainer er populært, fordi det giver dig mulighed for at træne indendørs, når det passer dig. Det er en bekvem og effektiv måde at få motion på, især hvis du har travlt eller foretrækker at træne derhjemme. Den bliver oftest brugt af motionister i de kolde måneder med regn og sne, hvor det er knapt så nemt at komme af sted på cyklen.

Find den bedste hometrainer i vores store hometrainer test

En hometrainer er et fremragende værktøj til at holde formen ved lige i de kolde måneder

En hometrainer er et fremragende værktøj til at holde formen ved lige, især i de kolde måneder. Når vejret bliver dårligt og det bliver sværere at komme udendørs og dyrke motion, kan en hometrainer være den ideelle løsning til at opretholde en aktiv livsstil.

Med en hometrainer kan du træne i komforten af dit eget hjem, uanset om det er i stuen, soveværelset eller endda i kælderen. Du behøver ikke bekymre dig om vejrforholdene, trafikken eller begrænsninger i forhold til åbningstider i fitnesscentre. Du kan simpelthen hoppe på hometraineren når som helst, det passer dig, og få en effektiv træning.

Hometraineren giver dig mulighed for at forbrænde kalorier, styrke dine muskler og forbedre din kondition. Du kan indstille modstandsniveauet, så du kan tilpasse træningen til dit fitnessniveau og udfordre dig selv gradvist. Mange hometrainere er også udstyret med skærme, der viser vigtige træningsdata som tid, distance, hastighed og forbrændte kalorier, hvilket giver dig mulighed for at overvåge din fremgang og motivere dig selv til at nå dine mål.

En hometrainer er også ideel, hvis du har en travl hverdag eller hvis du foretrækker privatlivets fred under din træning. Du kan træne mens du ser tv, lytter til musik eller endda arbejder på din computer. Det giver dig fleksibiliteten til at få din motion ind i din daglige rutine uden at skulle forlade hjemmet.

Uanset om du er nybegynder eller erfaren, ung eller ældre, kan en hometrainer være en fantastisk investering i din sundhed og velvære. Så glem ikke at bruge den som et redskab til at holde formen ved lige, selv når temperaturen falder og vejret bliver udfordrende. En hometrainer giver dig mulighed for at træne regelmæssigt og opretholde en aktiv livsstil hele året rundt, også når vejene er fyldt med sne som på billedet herunder.

Hvilke hometrainer findes der?

Overordnet set, så findes der 2 forskellige typer af hometrainers, da markedet kan inddeles i analoge hometrainers og virtuelle hometrainers. 

Det første du skal gøre er derfor at finde frem til, hvilken type som passer bedst til dig. Herunder tager vi et kig på de 2 forskellige løsninger, så du kan vælge den bedste løsning til dit behov.

Analog Hometrainer

Den analoge løsning er den billigste og nemmeste løsning. Det er den helt perfekte løsning til dig, som bare gerne vil have muligheden for at træne på din cykel indendørs. Modstanden bliver justeret ved hjælp af en rulle på hometraineren, som du har mulighed for at styr afhængig af modellen.

Det kan enten være i form af en betjeningsenhed, som du kan have lige ved hånden, mens du cykler, mens andre løsninger justeres nede på hometraineren. Du kan finde en analog hometrainer til under 1000 kr, og det er derfor en billig og nem måde at komme i gang på.

Hvis du tænker at du skal have en analog hometrainer, så vil vi anbefale at kigge efter dæk produceret specielt til hometrainere. Rullen som yder modstand slider på dit dæk, og du kan derfor med fordel købe et hometrainer dæk i hård gummi, som er beregnet til formålet.

Den analoge model kræver ikke noget strøm, hvilket også er med til at gøre dette setup ultra simpelt og ligetil at sætte op. Du skal derfor ikke tænke på, at du skal være tæt på en stikkontakt for at kunne træne, og du kan derfor nemt have den med på farten.

Virtuel hometrainer

Den virtuelle hometrainer koster flere penge, men den er også meget mere funktionel. Den virtuelle hometrainer giver dig nemlig ufattelig mange træningsmuligheder, og så kan den også give dig data på din træning. En virtuel hometrainer kan tage den data og sende den videre ind i en software, som f.eks. kunne være Zwift eller Bkool.

Ud fra den opsætning du har lavet, så kan din virtuelle hometrainer skabe et realistisk billede af din træning på bestemte ruter gennem et ‘’spil’’. Du har altså mulighed for at køre i en virtuel verden, hvor du kan cykle forskellige ruter, og du kan også køre mod andre ryttere.

Den virtuelle hometrainer har mange fordele, og det er bl.a. nemmere at holde motivationen til at træne hen over vinteren, da oplevelsen er ultra realistisk og relaterer til virkeligheden. Du kan med andre ord tage din udvikling fra din indendørs træning og direkte mærke forskellen, når du engang rammer landevejen eller stierne igen.

Prisen på en hometrainer starter fra omkring 1.500 kr og op til 10.000 kr. De adskiller sig fra hinanden i forhold til specifikationer, type, materialer osv. Om du kan nøjes med en virtuel hometrainer til 2.000 kr afhænger meget af dit behov.

Wheel-on

På en wheel-on model monterer du dit bagdæk direkte på din hometrainer, og så vil en rulle sørge for at yde modstand, så du kan få et hårdt træningspas på cyklen. Hvis du vælger en wheel on model, så bør du investere i et hometrainer dæk. Dette dæk er ekstra hårdt i gummiet, og det holder derfor bedre til slid fra rullen.

Det kræver ikke det helt store at montere dit bagdæk på en wheel-on model, og du kan derfor nemt og hurtigt komme i gang med din træning. Det er derfor praktisk løsning, hvis du vil bruge din cykel indendørs og udendørs hele året rundt.

Direct Drive

Direct Drive (wheel-off) betyder, at du fjernet baghjulet helt, for derefter at montere cyklen direkte på hometrainerens kassette. Det betyder derfor at din hometrainer nu er dit baghjul, og den vil nu sørge for at skabe modstand, ligesom rullen gør på en wheel-on model.

Direct Drive er en mere stabil løsning end wheel-on, og så er det også en mere støjsvag løsning. Den larmer ikke lige så meget, som rullen mod baghjul, og du irriterer derfor dine omgivelser knapt så meget med din træning. Der vil altid være en eller anden form for larm, når du træner, men du kan mindske det med en Direct Drive løsning og en træningsmåtte under cyklen.

Mange af modellerne med Direct Drive kan også bedre klare bevægelser, som uden tvivl vil ske, når det er du træner hårdt på cyklen. Direct Drive løsningen giver en mere præcis og realistisk cykelfølelse, da der ikke er noget hjul, som ruller mod rullen. Direct Drive giver også mulighed for mere avancerede funktioner, såsom automatisk modstandsstyring og mere nøjagtige watt målinger. Det kan dog være mere tidskrævende at montere og justere cyklen på hometraineren.

Valget mellem wheel-on og Direct Drive afhænger af dine præferencer, budget og træningsbehov. Hvis du primært bruger hometraineren til konditionstræning eller lettere træning, kan en wheel-on-model være mere passende. Hvis du derimod er en seriøs cykelentusiast, som ønsker en mere præcis og avanceret træningsoplevelse, så vil en Direct Drive være at foretrække.

Du kan herunder se forskellen på de 2 forskellige modeller løsninger:

Hvordan vælger du den bedste hometrainer til dig?

Hvis du har læst med fra starten, så ved du nu mere om hvad en hometrainer er, hvordan en hometrainer fungere, hvorfor det er en god træningsmaskine til de kolde måneder og hvilke typer der findes. Nu mangler du bare en guide til, hvordan du vælger den absolut bedste hometrainer til dit behov.

Den mest funktionelle og komplekse hometrainer er ikke nødvendigvis den bedste til dig, hvis ikke du har behov for alle de muligheder. Der er nemlig stor forskel på behovet for en hometrainer. Nogle søger en hometrainer som blot giver dem mulighed for at træne en smule indendørs, mens andre søger en løsning, som udfordre dem maksimalt, og som giver dem mulighed for f.eks. at køre løb mod andre.

Derfor har vi herunder samlet en række forskellige relevante ting, som du kan overveje, når du skal finde den rette hometrainer. Gør dig selv den tjeneste at overveje de forskellige punkter nøje, så du har de bedste forudsætninger for at ende med en hometrainer, som du vil blive rigtig glad for.

Du kan med fordele tænke over følgende:

Formå: Overvej dit formål med at bruge en hometrainer. Ønsker du at forbedre konditionen, tabe dig, træne til en specifik begivenhed eller genoptræne efter en skade, eller ønsker du blot mulighed for at cykle lidt i ny og næ? 

Dette vil hjælpe dig med at identificere de vigtigste funktioner, som du har behov for. Ønsker du kun at bruge din hometrainer en gang imellem, så er der ikke nogen grund til at kaste 10.000 kr. efter din næste hometrainer. Har du derimod planer om at bruge din hometrainer ofte og til flere forskellige formål som f.eks. løb, så bør du vælge en af de lidt mere omkostningstunge modeller.

Type: Beslut først om du vil have en analog hometrainer eller en virtuel hometrainer. Hvis du ikke allerede har læst om de to forskellige typer længere oppe i dette indlæg, så bør du gøre det nu. 

Beslut derefter om du vil have en “wheel-on” eller ‘’Direct Drive’’ hometrainer, som vi også har gennemgået tidligere. Der er markant forskel på de to løsninger, og du bør derfor nøje overveje, hvilken løsning, der er bedst til dit behov.

Modstand: Vælg en hometrainer med passende modstandsniveauer, som udfordrer dig tilstrækkeligt. Nogle modeller har manuel modstandsjustering, mens andre har automatiske programmer eller app-styrede indstillinger. De fleste hometrainers yder mellem 1200 – 2200 watt, og 1200 watt vil være nok for langt de fleste motionister.

Stigning: Det er forskelligt hvor stejl en stigning de forskellige hometrainers kan simulere, men det vil oftest være mellem 15 – 25%. Her vil 15% være mere en rigeligt for at kunne udfordre langt de fleste motionister.

Støjniveau: Overvej om du ønsker en virkelig støjsvag hometrainer, især hvis du bor i et lejlighedskompleks eller har følsomme naboer. Hvis du søger den absolut mest lydsvage løsning, så skal du finde en Direct Drive hometrainer. De larmer mindre, da der ikke er en rulle som skaber støj ved at ramme baghjulet.

Plads og opbevaring: Hvis plads er en bekymring, så kan du med fordel tjekke dimensionerne på de forskellige hometrainers. Du kan også tjekke om det er en mulighed at folde hometraineren sammen, så du nemt kan sætte den væk, når du ikke bruger den.

Budget: Fastlæg et realistisk budget for din hometrainer, så du samtidig også får opfyldt dine behov. Priserne varierer baseret på mærke, funktioner og kvalitet. Undersøg forskellige modeller inden for dit prisklasse og vælg den bedste mulighed. Du bør ikke gå på kompromis med dine behov, så du ikke kommer til at kede dig på din hometrainer. Det vil være ærgerligt, hvis den skal stå og samle støv i hjørnet.

Når du har overvejet alle de ovenstående punkter, så er vi overbevist om, at du har gode forudsætninger for at vælge den bedste løsning til dit behov. Hvis du kender nogen med en hometrainer, så kan du med fordel tage en snak med dem, da de helt sikkert har god indsigt, som kan gavne dit endelige valg.

Mountainbikes kan også bruges på hometrainers!

Det er misforstået at det kun er racercykler, som kan bruges på en hometrainer. Sådan har det før været, men du kan faktisk også bruge din mountainbike på en hometrainer. Der bliver hele tiden arbejdet i at lave hometrainers, så de passer til flere forskellige typer af cykel, ligesom der også hele tiden bliver arbejdet på at lave ruter til de virtuelle løsninger, så du kan køre mountainbike ruter hjemmefra stuen.

Det er rigtigt, at der er noget med størrelsen på cykeldækket, og det passer måske ikke til en analog løsning, hvor dækket skal direkte på rullen. Det kan løses med et hometrainer dæk, men vi anbefaler at du finder en Direct Drive model til din mountainbike.

På en Direct Drive model afmonterer du som sagt dit baghjul, så hometraineren nu er dit baghjul. Du skal blot montere din mountainbike på hometraineren, og så kan du koble din MTB på hometrainerens kassette.

Hometraineren er ikke kun for racercykler, hvilket mange fejlagtigt tror. Der bliver hele tiden udviklet på hometrainers og software til dem, så du vil uden tvivl opleve endnu flere muligheder og ruter til mountainbikes i fremtiden.

Tidligere artikelHometrainer test – Find den bedste hometrainer til hjemmet
Næste artikelBliv klar til kamp og skab god stemning i omklædningsrummet med en soundboks

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her