Hvis du er på udkig efter den bedste crosstrainer, så er du kommet til det rette sted. I denne crosstrainer test har vi taget et kig på markedet for den velkendte og populære træningsmaskine: Crosstraineren.
Det er en af de træningsmaskiner, som aktiverer flere muskelgrupper på samme tid, hvilket også er en af grundene til den høje popularitet. Hvis du allerede har lavet lidt søgninger på crosstrainers, så ved du også, at der er enormt mange forskellige modeller at vælge mellem.
Den problemstilling vil vi forsøge at afhjælpe med denne test, som også er en guide til, hvordan du vælger den helt perfekte maskine til dit behov. Crosstraineren kommer nemlig i mange forskellige prisklasser, og de har alle deres fordele og ulemper. Den bedste crosstrainer er ikke nødvendigvis den absolut dyreste med flest funktioner, hvis det ikke er det, som er vigtigt for dig.
Derfor kan du under de crosstrainers, som vi anbefaler, finde en guide til, hvordan du vælger den rette crosstrainer til dig og dine behov. Her dykker vi også dybere ned i crosstraineren, og vi kigger derfor bl.a. på, hvilke muskelgrupper du aktiverer, når du er på maskinen.
Bedste crosstrainers
Vi er i fuld gang med at finde de absolut bedste crosstrainers på markedet til dig!
Hvad er en crosstrainer?
En crosstrainer, også kendt som en ellipsemaskine eller elliptisk træner, er et fitnessudstyr designet til at give en lavpåvirkningskardiovaskulær træning. Det er en stationær maskine, der simulerer bevægelsen af at gå, løbe eller klatre trapper uden at sætte overdreven belastning på leddene.
En crosstrainer har to store fodplader, der bevæger sig i en elliptisk bane, og typisk har den også håndtag, som brugeren kan holde fast i og skubbe og trække i takt med fodbevægelsen. Denne kombinerede bevægelse involverer både overkroppen og underkroppen, hvilket gør det til en helkrops træning.
En af fordelene ved en crosstrainer er, at den er skånsom mod leddene, da fødderne konstant er i kontakt med fodpladerne, hvilket reducerer stød og belastning. Crosstraineren tillader også brugeren at justere intensiteten ved at justere modstandsniveauerne. Dette gør det muligt for folk på forskellige træningsniveauer at tilpasse træningen efter deres behov.
Crosstraineren er populær både i fitnesscentre og som hjemmeudstyr, da den giver en effektiv kardiovaskulær træning, forbedrer konditionen, øger udholdenheden og forbrænder kalorier. Den kan også være skånsom mod personer med leddproblemer eller skader, da den ikke har den samme belastning som f.eks. løb eller højintensitets træning.
Hvordan vælger du den bedste crosstrainer?
Når du skal vælge din næste crosstrainer, så er der mange forskellige ting, som du kan have med i overvejelserne. Som det første skal du tage stilling til, om du skal have en frontdreven crosstrainer eller en bagdreven crosstrainer. Det er meget nemt at identificere, hvilken type du kigger på, da svinghjulet enten sidder bag- eller foran på crosstraineren.
De bagdrevne crosstrainerens er de mest populære, og det er også de billigste. Den primære forskel ligger i oplevelsen på maskinen, da du på en en frontdreven crosstrainer har et meget flydende og længere tråd, så er dit tråd mere cirkulært og kort på en bagdreven maskine.
Frondrevne crosstrainers kan efterhånden fås i en prisklasse hvor mange kan være med, og hvis du har økonomien til at kunne vælge mellem de to typer, så vil vi anbefale en frontdreven crosstrainer.
Når du har sat dig fast på typen, så er der en række forskellige faktorer, som du med fordel kan have med i dine overvejelser.
Budget
Budget: Fastlæg et realistisk budget for din crosstrainer. Priserne kan variere betydeligt, så det er vigtigt at vide, hvor meget du er villig til at investere. Giv hellere lidt mere for din maskine, hvis du har mulighed for det, da du så vil få stærkere og mere stabil maskine, som du kan bruge mange år ud i fremtiden.
Plads
Plads: Vurder den tilgængelige plads i dit hjem, hvor crosstraineren skal placeres. Mål området og vær sikker på, at du har tilstrækkelig plads til at bruge og bevæge dig omkring crosstraineren. Du kan få sammenklappelige crosstrainers, hvilket er rart, hvis du ikke har så meget plads at gøre med.
Kvalitet og holdbarhed
Kvalitet og holdbarhed: Undersøg forskellige mærker og modeller, og læs anmeldelser fra brugere for at vurdere kvaliteten og holdbarheden af crosstraineren. Tjek også garantien, da det kan indikere producentens tillid til produktet.
Funktioner og programmer
Funktioner og programmer: Overvej hvilke funktioner og programmer der er vigtige for dig. Ønsker du indbyggede træningsprogrammer, justerbare modstandsniveauer, puls monitorering eller muligheden for at tilslutte din enhed til crosstraineren?
Mange funktioner og programmer er ikke et must for alle, og her kan du virkelig spare nogle penge, hvis du ikke har behovet for den helt store pakke.
Brugervenlighed
Brugervenlighed: Tjek om crosstraineren har en brugervenlig og intuitiv betjening. Det bør være nemt at justere modstandsniveauet, ændre indstillinger og navigere på displayet. Med tiden vil du vende dig til alt, men det er bare rart, hvis det er nemt og lige til at komme i gang. For komplekse maskiner er virkelig noget som kan tage motivationen til at træne fra en.
Stabilitet og komfort
Stabilitet og komfort: Undersøg om crosstraineren er stabil og har en solid konstruktion, som kan modstå intensiv brug. Sørg også for, at pedalerne er behagelige at stå på og bevæge sig med, og at bevægelsen føles naturlig og glidende. Alle crosstrainers er produceret med henblik på at give god komfort, men der er selvfølgelig forskel på en maskine til 2.000 kr og en maskine til 20.000 kr.
Der er helt sikkert 100 andre ting, som du også kan basere dit valg på, men hvis du dig lidt tid til at overveje ovenstående punkter, så har du gode forudsætninger for at finde en maskine, som du bliver rigtig glad for. Ved at tage hensyn til disse faktorer og afveje dine personlige præferencer og træningsbehov kan du finde den bedste crosstrainer, som passer til dig.
Hvilke muskelgrupper træner du med en crosstrainer?
En crosstrainer er en alsidig træningsmaskine, da den aktiverer flere muskelgrupper i kroppen samtidigt. Når du bruger en crosstrainer, så træner du primært følgende muskelgrupper:
Benmuskler: Crosstraineren arbejder effektivt med musklerne i dine lår, herunder quadriceps (forlåret) og hamstrings (bagerste lår). Bevægelsen fra pedalernes elliptiske bane engagerer også musklerne i dine lægge, herunder gastrocnemius og soleus.
Du kommer altså rigtig godt rundt i benene, da du aktiverer rigtig mange forskellige muskelgrupper. Samtidig med dette, så er crosstraineren yderst skånsom for dine muskler og led, og du kan derfor også sagtens anvende den i et genoptræningsforløb efter en skade.
Glutealmuskler: Crosstraineren aktiverer og toner dine ballemuskler, herunder gluteus maximus (den største ballemuskel) og gluteus medius (den midterste ballemuskel).
Det er derfor ikke en hel dum maskine, hvis du ønsker at stramme op på bagdelen. Du kan altså både træne dine glutes, samtidig med at du forbedrer din kondition og forbrænder mange kalorier.
Core-muskler: Når du træner på en crosstrainer, bruger du din core-muskulatur til at stabilisere kroppen og opretholde en god holdning. Dine mavemuskler, herunder rectus abdominis (de lige mavemuskler) og de skrå mavemuskler, bliver engageret.
Overkroppen: Selvom benene primært udfører arbejdet på en crosstrainer, kan du også involvere overkroppen ved at bruge de bevægelige håndtag. Dette arbejder dine armmuskler, herunder biceps og triceps, samt skulder- og rygmusklerne.
Hvis du ønsker at bygge en bundsolid overkrop og blive rigtig stærk, så er det dog ikke crosstraineren, som er løsningen. Men den aktivere dine muskler i armene, og hvis du ikke er vant til at træne, så vil du helt sikkert kunne mærke ømhed i dine arme efter en omgang på crosstraineren.
Derudover giver crosstraineren også en kardiovaskulær træning, hvor hjertet og lungerne styrkes, og kalorier forbrændes. Ved at aktivere flere muskelgrupper samtidigt giver crosstraineren en effektiv helkrops træning og hjælper med at forbedre udholdenhed, styrke og kondition.
Det er vigtigt at bemærke, at den specifikke muskelaktivering kan variere afhængigt af din teknik og den måde, du bruger crosstraineren på. For at maksimere trænings effektiviteten og undgå skader er det altid en god idé at opretholde en god kropsholdning og bruge crosstraineren korrekt.
Hvorfor skal du overveje at købe en crosstrainer?
Hvis du læser med her, så er du helt sikkert i overvejelsesfasen, og det kan vi godt forstå du er. For hvorfor skal du lige vælge en crosstrainer frem for en af de mange andre træningsmaskiner, som du har mulighed for at vælge?
Der finde nemlig både air bikes, motionscykler, spinningscykler, romaskiner og jeg skal komme efter dig. Der er rigtig meget at vælge mellem, og derfor er det også svært at vælge den helt rette.
Der er flere gode grunde til at du skal købe en crosstrainer, og vi har derfor samlet nogle af dem herunder, så dit valg måske bliver en anelse nemmere.
Skånsom træning: Crosstraineren giver en skånsom træning, hvilket betyder, at den skåner leddene sammenlignet med aktiviteter som løb eller hop. Dette gør den velegnet til folk med leddproblemer, skader eller dem, som ønsker at undgå stød og belastning på kroppen.
Helkrops træning: Crosstraineren aktiverer flere muskelgrupper på én gang, herunder ben, balder, core og overkrop. Dette giver en omfattende træning af hele kroppen og hjælper med at tone muskler og forbedre muskelstyrke. Det er der mange andre trænignsmaskiner der ikke gør, og derfor er dette en god grund til at vælge en crosstrainer.
Kardiovaskulær træning: Crosstraineren giver en effektiv kardiovaskulær træning, som øger hjertefrekvensen og forbedrer konditionen. Ved at træne på en crosstrainer kan du forbedre dit kredsløbssystem, øge udholdenheden og forbrænde kalorier. Det er dermed en maskine, som i høj grad kan være med til at forbedre eller vedligeholde livsstil.
Fleksibel træning: En crosstrainer kan bruges derhjemme, hvilket giver dig fleksibilitet til at træne når som helst i dit eget tempo og uden at skulle tage hensyn til vejret eller åbningstider i fitnesscentre. Dette gør det nemt at inkorporere regelmæssig træning i din daglige rutine uden at du skal ud af døren.
Individuel tilpasning: De fleste crosstrainere har justerbare modstandsniveauer, hvilket giver dig mulighed for at tilpasse træningen efter dine behov og træningsniveau. Du kan gradvist øge intensiteten, når du bliver mere trænet, og udfordre dig selv på forskellige måder. På den måde kan du hele tiden rykke din træning til næste niveau, så du fortsat forbedrer din fysik.
Uanset om du ønsker at forbedre din generelle kondition, tabe dig, styrke muskler eller træne med lav belastning, så kan en crosstrainer være en fantastisk investering. Det er alt i alt en ultra alsidig træningsmaskine, som kan blive brugt af hele familien.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en crosstrainer?
En crosstrainer, også kendt som en ellipsemaskine eller elliptisk træner, er et fitnessudstyr, der giver en skånsom træning og aktiverer flere muskelgrupper samtidigt. Den simulerer en bevægelse af fremdrift ved hjælp af både arme og ben, da du står op på maskinen, når du gør brug af den.
Hvad koster en crosstrainer?
Prisen på en crosstrainer kan variere afhængigt af mærke, kvalitet og funktioner. Generelt så kan du forvente at finde crosstrainere inden for et prisområde på 2.000 til 20.000 kroner. Du kan dog få professionelle crosstrainere til +20.000 kr, som du også kan finde her på listen.
Hvordan vælger jeg den bedste crosstrainer?
For at vælge den bedste crosstrainer bør du overveje følgende faktorer: fastsæt et budget, vurder tilgængelig plads, undersøg kvalitet og holdbarhed, vurdér ønskede funktioner og programmer, tænk på brugervenlighed, stabilitet og komfort, læs anmeldelser og anbefalinger. Med udgangspunkt i disse faktorer, så skaber du gode forudsætninger for at finde en god crosstrainer til dit behov.